![](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/651c07a029575118146615fd/2d0c7c08-e4ac-4f88-b7e6-a067553a0967/Gezondheid-Natuur-gezond-groen-08.jpg)
Over mij
Annette Postma
Ik ben een netwerkontwikkelaar, dus samenwerking is mij op het lijf geschreven. Al is het niet altijd even makkelijk om de verschillende partijen duurzaam met elkaar te verbinden. Gelukkig geef ik niet snel op en lukt het steeds vaker om de samenwerking constructief en praktisch vorm te geven. Het onderwerp zit in de lift en er zijn mooie kansen om samen op te trekken om natuur aan gezondheid te verbinden.
Ik werk aan concrete resultaten waar de klant en de doelgroep veel aan hebben. Ik ben een snelle denker, stel gedurfde vragen, laat gerust mijn eigen ideeën los voor een betere oplossing, ben daadkrachtig en ga altijd voor kwaliteit. Ik streef naar meer dan alleen enthousiasmeren en inspireren, ik wil vooral faciliteren en de weg wijzen.
Over mij
Als boerendochter was ik altijd al graag buiten. Toen ik besloot Bewegingswetenschappen in Amsterdam te studeren, bleek die grote stad best leuk voor even maar niet om langdurig in te wonen. Ik miste de rust van de natuur, de weidse blik, het groen en de vogelgeluiden. De mens en zijn drijfveren om al dan niet zijn gedrag te veranderen bleven me boeien.
Na mijn studie werkte ik jarenlang op het kruisvlak van publieke gezondheid, gezondheidsbevordering en hoger onderwijs voor onder meer TNO, NSPOH, GGD Nederland, Zorginstituut en RIVM. Eerst in loondienst, later als zelfstandig consultant.
In 2004 woonde ik het Voorjaarsforum bij van Natuurmonumenten over natuur en gezondheid. Er waren ruim 400 natuurbeschermers aanwezig, maar waar waren de gezondheidsprofessionals? Die waren op de vingers van een hand te tellen. Ik zag direct kansen om mijn expertise over leefstijl en gezondheid te koppelen aan natuur, maar de tijd bleek nog niet rijp.
Pas tien jaar later participeerde ik in een onderzoek van RIVM en Wageningen Universiteit, over wat gezondheidsprofessionals nodig hebben om meer met natuur te doen in hun werk. We ontdekten dat bijv. huisartsen de beschikbare onderzoeken naar natuur en gezondheid niet kenden en er ook niet naar zochten. Met subsidie van ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kon ik geaccrediteerde nascholing voor huisartsen ontwikkelen, wat ik nog altijd met veel plezier doe.
In de jaren daarna vulde mijn portefeuille zich steeds meer met de combinatie van natuur en gezondheid. De tijd was inmiddels rijp voor het agenderen en toepassen ervan. Dat kwam door meer wetenschappelijke bewijslast, de biodiversiteits- en klimaatcrisis en de afgelopen jaren ook de coronapandemie. Er speelt nog steeds het verbindingsvraagstuk: partijen vinden elkaar niet altijd, spreken een andere taal, kennen elkaars expertise niet. Een soepele samenwerking is dan niet vanzelfsprekend.
Met mijn werk help ik ook de waardering voor natuur te vergroten. Vaak is het gesprek over natuur vooral gerelateerd aan klimaat of biodiversiteit, maar natuur is dus ook belang voor onszelf. Wij mensen moeten dus ons best doen om natuur te behouden, verbeteren en beschermen. Mijn persoonlijke bijdrage hieraan is om groen voor gezondheid te agenderen, nieuwe instrumenten te ontwikkelen, verbindingen tussen mensen en organisaties te creëren, maar ook door kennis en beschikbare instrumenten breed bekend te maken. Zo genereer ik positieve energie voor dit thema.
Mijn handen gaan jeuken als…
Partijen domein overstijgende projecten willen opzetten en uitvoeren, maar elkaar niet weten te vinden of elkaars expertise onvoldoende kennen of niet helemaal correct duiden.
Partijen in het ruimtelijk domein of natuurbeschermers al te ronkende gezondheidseffecten en miljarden zorgkostenbesparing claimen door meer groen in onze leefomgeving te verwerken. Zeker, de impact van natuur op onze gezondheid is best groot, maar tegelijkertijd zijn er ook nog veel onbeantwoorde vragen.
De zorgsector helemaal niet onder de indruk is van natuur voor gezonde leefstijl. Ik voorzie ze graag van een beknopt en gedegen overzicht van wetenschappelijke bewijzen en help ze met praktijkmaterialen en tips!
Bekijk de overzichten van wetenschappelijke literatuur.
![](https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/651c07a029575118146615fd/2d0c7c08-e4ac-4f88-b7e6-a067553a0967/Gezondheid-Natuur-gezond-groen-08.jpg)